Tart, hepimizin kafelerde yemeden önce hayranlıkla bir süre incelediği ve gözlerini alamadığı lezzetlerdendir. Tart meyveli, çikolatalı olarak birçok şekilde yapılır. Özellikle çilekli, böğürtlenli olanlara kimse hayır diyemez. Tadından önce görselliği ile gözümüzü doyuran bir pasta türüdür. Büyük tart kalıplarında yapıldığı gibi küçük porsiyonluk mini tartlarda hazırlamak mümkün. Her ikisinde de inanılmaz bir lezzet yakalayacağınızdan şüpheniz olmasın. Tart hamuru kreması yapımı oldukça kolaydır. Tart yapmaktaki en önemli olan kısım tart hamurudur. Tart hamuru yapımı için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar.
İlk olarak iyi bir hamur yapmak için tüm malzemelerin soğuk olarak kullanılması gerekiyor. Hatta zamanınız varsa un, pudra şekeri, tuz gibi malzemeleri de bir kap da karıştırdıktan sonra buzdolabında bir süre tutmanız iyi olacaktır.
Hamuru çok yoğurmamaya dikkat etmek gerekir. Bu nedenle mikser kullanmak çok daha iyi olacaktır.
Hamuru hazırlama aşamasında da açma aşamasında da hızlı yapmaya özen gösterin.
Hamuru çok fazla unlu bırakmayın ve kalın yapmayın. Yarım santim kalınlığında olabilir.
Hamuru tart kalıbına aldıktan sonra da yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Bu püf noktalarından sonra lezzetli bir tart yapımı tarifine bakalım.
Çilekli tart yapımı için gerekli malzemeler
Hamuru için
500 gram un
250 gram soğuk tereyağı
2 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Kreması için
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
1 paket çilekli krem şanti ve hazırlamak için bir çay bardağı süt
1 yemek kaşığı nişasta
500 gram çilek
80 gram bitter çikolata
Çilekli tart nasıl yapılır?
Derin bir kaba un un elenir ve üzerine pudra şekeri, tuz konularak iyice karıştırılır. Üzerine tereyağını küçük doğrayın ve mikser ile karıştırın. Kum gibi taneli hamur elde edilir. Bu hamur bir streç film arasına konulur ve buzdolabında bir saat kadar dinlendirilir. Ardından tezgâh üzeri çok hafif unlanır ve hamur yarım santim kalınlığında açılır. Tart kalıbına hamur yerleştirilir. Üzerine çatal ile delikler açın ve fırına verin üzeri kızarana kadar pişirin. Ardından fırından alın ve soğumaya bırakın. Bu sırada kremayı hazırlayın. Kreması için süt, şeker, un ve nişasta bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Bir yandan çırpılarak pişirilir. Kıvamı koyulaşınca ocaktan alınır. Mikser ile tekrar çırpıyoruz böylelikle hem topak kalmıyor hem de daha çabuk soğuyor. Krema soğuması için kenara alınır ve bir çay bardağı süt ile bir paket çilekli krem şanti çırpılır. Krema soğuyunca şanti içerisine eklenir ve tekrar çırpılır. Bu esnada tart hamuru soğumuş olacaktır. Krema tart hamurunun üzerine yayılır. Çilekler yıkanır ve sapları ayıklanır. İnce ince dilimlenen çilekler sıra sıra tartın üzerine dizilir. Seksen gram bitter çikolata benmari usulü eritilir ve o da ince çizgiler oluşturularak çileklerin üzeri süslenir. Tartınız hazır. Evet biraz uğraştırıcı bir tarif de olsa emin olun ki emeğinize değecektir.